DAGVAARDING: naar de rechtbank.

Voor ernstige overtredingen kan de overtreder gedagvaard worden voor de politierechtbank. Hier zal de politierechter beslissen welke straf er wordt opgelegd.

 

De politierechter kan in zijn vonnis naast een geldboete zelfs gevangenisstraffen en het verval van het recht tot sturen (rijverbod) uitspreken. In een aantal gevallen is hij zelfs verplicht om het verval van het recht tot sturen uit te spreken en soms zelfs vergezeld van verplichte theoretische, praktische, psychologische en medische proeven. Er kan ook de voorwaarde gesteld worden dat de bestuurder enkel nog mag sturen mits het voertuig uitgerust is met een alcoholslot. Buiten de gevallen waarin hij de overtreder veroordeelt en daardoor verplicht verval moet uitspreken, is de rechter ook in de mogelijkheid om voorwaardelijke straffen of alternatieve maatregelen uit te spreken. 

De meest voorkomend gevallen van dagvaarding zijn er ingeval van rijden onder invloed van alcohol of van andere middelen die het rijgedrag beïnvloeden (drugs), het veroorzaken van verkeersongevallen met lichamelijk letsel tot gevolg, niet verzekerd sturen enz...

Het is vanzelfsprekend aan te bevelen om je rechten te laten verdedigen door een raadsman. Een advokaat heeft ervaring in dergelijke zaken en je hebt al heel wat kennis nodig om zelf je zaak te verdedigen.